Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivita v čínských továrnách rostla nejrychleji za 5 let

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Dnes zveřejněná zpráva statistiků zmírňuje obavy ze zpomalení čínské ekonomiky před sjezdem Komunistické strany. Aktivita ve zpracovatelském sektoru Číny rostla v září nejrychleji od roku 2012.

Továrny zvyšovaly výrobu díky silné poptávce a vysokým cenám. Výroba, počet nových objednávek a výstupní ceny rostly nejvíce za poslední rok a dále zrychlil stavební sektor.

Oficiální index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru, stoupl v září na 52,4 bodu ze srpnových 51,7 bodu a ocitl se nejvýše od srpna 2012. Index tak nadále zůstává nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu.

Čínský zpracovatelský průmysl hlásí nejvyšší zisky na několik let. Růst nákladů na suroviny a pokračující slabší výkon menších firem však naznačují, že některé zpracovatelské firmy se stále potýkají s problémy. Nadšení také částečně brzdí samostatný soukromý průzkum indexu nákupních manažerů Caixin/Markit, který ukázal, že index pro zpracovatelský sektor v září klesl na 51 bodů z 51,6 bodu v srpnu.

V polovině října se uskuteční sjezd Komunistické strany Číny, který se koná jednou za pět let. Na sjezdu se jmenují noví vůdci a jsou stanoveny hlavní politické a hospodářské programy vlády.

Témata:  Čína ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy