Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V katolickém Irsku demonstrovaly tisíce za pravo na interrupci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dublin - V centru Dublinu se dnes demonstrovalo za právo na interrupci. Příští rok v květnu či červnu se má v katolické zemi konat referendum o tom, zda budou potraty legalizovány. Účastníci pochodu skandovali tradiční hesla: "Moje tělo, moje volba."

"Naše dnešní poselství zní, že je na čase jednat, protože jsme čekali příliš dlouho," řekla mluvčí kampaně za právo na interrupci Linda Kavanaghová, která šla v čele průvodu. Upozornila, že aktivisté usilují o úplné zrušení osmého dodatku irské ústavy, který potraty v zásadě zakazuje a stanovuje rovnost práv plodu a matky.

Právní norma, kterou například loni v červnu odsoudila i OSN jako diskriminační, krutou a ponižující vůči ženám, umělé přerušení těhotenství umožňuje pouze v případě, že by pokračující těhotenství ohrozilo život ženy. To je ale podle expertů často těžké posoudit a irští lékaři ze strachu z postihu raději potraty umožňují jen výjimečně.

Zdravotní důvody při vývoji plodu, znásilnění a další možné důvody, na jejichž základě by mnohé ženy chtěly uměle potratit, zákon zcela zakazuje. Tisíce irských žen tak ročně odjíždějí a podstupují interrupci v zahraničí.

Témata:  Irsko potraty ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy