reklama

Agentura AFP s odvoláním na místní úřady uvádí, že dvě osoby byly zabity a že útočník byl zastřelen vojáky.

Britský Daily Mail s odvoláním na svědky uvádí, že útočník volal "Alláhu Akbar" a pak napadl cestující. Deník také píše, že oběťmi jsou dvě ženy. Jedna prý měla podříznuté hrdlo, druhá byla ubodána. 

„Slyšel jsem dva výstřely a pak vypukla panika. Lidé vyběhli z haly a křičeli: Utíkejte, nezůstávejte na stanici. Všichni ven,“ cituje jednoho svědka server FranceInfo.

Ministr vnitra Gerard Collomb na titteru napsal, že okamžitě míří na místo „útoku, který byl spáchán u vlakového nádraží Saint Charles."

Vlaková stanice byla evakuována. Motiv ani identita pachatele zatím není známa. Věk pachatele se podle médií odhaduje na 30 let. podle listu La Provenceu sebe neměl žádný doklad. "Policie nyní odebírá otisky prstů, aby je porovnala s národní databází. Zatím není známo, zda byl muž v hledáčku tajných služeb,” napsal list..

List La Provence uvedl, že nedaleko incidentu byl nalezen identifikační průkaz s rokem narození 1996. Není ale jisté, jestli patřil jedné z obětí. Na místě nadále operují ozbrojené složky. Úřady útok vyšetřují jako teroristický čin.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci uvedl, že je hluboce pobouřen tímto barbarským činem. Na svém twitterovém účtu vyjádřil soustrast rodinám obětí a pochválil vojáky a policii za jejich zásah. Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb po útoku na twitteru uvedl, že okamžitě míří do Marseilles.

"Kdyby tam nebyla armáda, měli bychom více mrtvých," řekla rozhlasové stanici France Belu Province poslankyně Samia Ghaliová. Hlavní turistická centra, náboženská místa, železniční stanice a letiště ve Francii od roku 2015 kvůli nebezpečí teroristickým útoků hlídá v rámci operace nazvané Sentinelle kolem 7000 vojáků.