Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf kampaně rakouských sociálních demokratů odstoupil kvůli hanlivé kampani proti konkurentov

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Volební manažer rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Georg Niedermühlbichler odstoupil z funkce. Důvodem je hanlivá kampaň proti konkurentovi, ministru zahraničí Sebastianu Kurzovi.

Strana kancléře Christiana Kerna čelí vážným obviněním ze špinavé kampaně vůči lidoveckému (ÖVP) ministrovi zahraničí, jehož strana je považována za favorita voleb plánovaných na 15. října.

Organizační záležitosti strany po Niedermühlbichlerovi převezme Andrea Brunnerová, která dosud působila jako mluvčí SPÖ pro záležitosti žen. Do svého týmu přibrala i finančního experta strany Christopha Matznettera, který se má zabývat vyjasněním kauz kolem kontroverzního kancléřova poradce Tala Silbersteina.

Rakouský magazín profil a deník Die Presse v sobotu napsaly, že Silberstein, který je nyní předběžně zadržován v Izraeli, stojí za facebookovou skupinou nazvanou "Pravda o Sebastianu Kurzovi" a také za domněle fanouškovskou stránkou "My pro Sebastiana Kurze", přičemž první z nich měla rasistický podtext. Obě stránky byly v pátek z facebooku odstraněny. Niedermühlbichler a Kern tvrdí, že facebookové iniciativy byly organizovány bez vědomí vedení strany. "Naše důvěra byla zneužita," prohlásil dnes Kern.

Politický poradce Silberstein byl před několika týdny v Izraeli zadržen kvůli podezřením z korupce. SPÖ s ním v srpnu rozvázala spolupráci.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy