Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajatí bojovníci IS: Byli jsme jen kuchaři, farmáři nebo úředníci. Jsme nevinní, nebojovali jsme

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Hawija - Irácké síly tlačí na IS v jeho poslední pevnosti v Iráku, ve městě Hawija. Následkem toho je úprk tisíce civilistů, kteří odsud utíkají. Tento víkend to bylo poprvé, kdy ve velkém přišli na kontrolní stanoviště iráckých kurdských sil stovky mužů v bojovém věku, jenž prohlašují, že jsou nevinní a žadoní o milosrdenství.

Irácká ofenzíva proti IS v Hawije začala 21. září a nyní se blíží do finále, podle iráckých úředníků. Armáda a policie, podporovaná šiítskými milicemi, se blíží k tomu, aby získala město, které má stále 78 000 obyvatel, z nichž asi 3000 jsou bojovníci IS.

Irácké kurdští úředníci se snaží identifikovat všechny známé bojovníky mezi přicházejícími muži, kteří mohou být spojeni se zvěrstvy IS. Kdokoli s obviněních bude zaslán soudu, zatímco ostatním bude dovoleno vrátit se ke svým rodinám v táborech uvnitř irácké kurdské oblasti.

V neděli přišlo nejméně 300 mužů v uvedeném věku – prakticky stejné číslo jako v pátek a sobotu. Z nedělního příchodu zhruba 60 lidí bylo označeno za možné bojovníky IS a tito podezřelí byli odděleni od ostatních a uvězněni.  Byli odvedeni malých místností, ve kterých jsou klečících vyslýchání.

Norland popisuje jeden takový případ vyslýchání. Jeden z vězňů, jenž se označuje za bývalého pracovníka na stavbách, řekl poručíkovi Asayish, iráckých kurdských zpravodajských služeb, že ať budou děla cokoliv, nebude pro ně špehovat. „ O to se nestaráme. Jen řekni pravdu,“ odvětil mu poručík, s rukou na jeho pistoli.

Vězen, Hassan, se přizná, že byl u IS, ale trvá na tom, že jen jako kuchař. To vyvolává u poručíka smích. „Desítky z nich mi říkají, že jsou kuchaři," řekl. „Měli tolik kuchařů, že by si člověk myslel, že nedělali nic jiného, než že jedli.“

Kurdští úředníci se úzkostlivě snaží nedopustit – minimálně před reportéry -  týrání příchozích. Důvodů by měli přitom celou řadu. Když jsou členové peshmergy, kurdských vojenských jednotek, chyceni IS, jsou často mučeni a následně zabiti. „Celou noc na nás střílí," řekl generálmajor Halo Najat Hamza, šéf zpravodajské služby Asayish, „ a teď říkají: ‘My všichni jsme byli jen farmáři nebo kuchaři. ’ A teď přicházejí k nám, abychom je ochránili.“

Většina vězňů se tváří, jako kdyby se zvěrstvy IS neměli nic společného. Např. Gomah Salah, potvrdil, že sloužil v IS jako „koordinátor.“ Tvrdil však, že to nemělo nic společného s bojováním a že jen kontroloval identifikační průkazy. Jeho tvrzení vzbudilo v kurdských zpravodajích jen smích. „ Je to lhář,“ je přesvědčen jeho vyslýchající. „ My budeme mít jeho jméno, my budeme vědět všechno o něm.“

Zatímco většina příchozích mužů popřela, že by byli bojovníky IS, uprchlé ženy běžně přiznávali, že pocházejí z rodin IS. „ Utíkáme kvůli všem těm útokům," řekla jedna z uprchlic, odkazujíc na bombardování Hawiji americkou koalicí.

Podle Kamela Kirkukiho, velitele pešmergy pro západní oblast, bojovníci IS, z nichž většina jsou iráčtí sunnité prchají ke Kurdům, protože se bojí padnout do rukou šiítských milicí, které se mají dopouštět mimosoudních poprav, jak dokumentují sociální média. Hassan, údajný kuchař, jeho slova potvrzuje „Slyšeli jsme, že nás jen zabijí."

Ačkoliv irácký premiér označil kurdské referendum o nezávislosti za uspořádání války a kurdská vláda odmítá předat centrální irácké vládě kontrolu nad hraničními přechody, do společných vojenských operací proti IS se toto politické rozdělení zatím příliš nepromítá.

„Podporujeme je ve všem z naší strany," řekl Kirkuki. Iráčtí Kurdové otevřeli iráckým silám silnice, sdílí s nimi GPS souřadnice stanovišť IS a nabídli své nemocnice pro zraněné irácké bojovníky. „Pokud to potřebují," dodává Kirkuku, „mohou mít jakoukoliv pomoc z naší strany.“

Témata:  Islámský stát Irák Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy