Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký objev: U pobřeží Izraele byl nalezen 1600 let starý poklad

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V Izraeli byl nalezen největší poklad za posledních třicet let. Vzácné předměty skončily na mořském dně, když se v oblasti před 1600 lety potopila loď.

Část pokladu našli náhodou minulý měsíc dva potápěči u přístavu v Caesareji a objev oznámili izraelskému úřadu pro památky. Vyslaní profesionálové potom na místě nalezli pozůstatky plavidla pohřbeného pod mořským dnem.

Množství bronzových předmětů v útrobách plavidla je podle archeologů mimořádně dobře zachováno: lampa zdobená podobiznou římského boha Slunce Sola, socha bohyně Měsíce Luny, lampa v podobě hlavy afrického otroka či fragmenty nádoby na vodu. "Díky písku, který bronzové sochy pokryl, ty artefakty vypadají, jako by byly vyrobeny včera, a ne před 1600 lety", uvedli archeologové.

Součástí pokladu jsou také různá navigační zařízení, kotvy a dva shluky tisíců starobylých mincí o hmotnosti 20 kilo.

Odborníci se domnívají, že velkou obchodní loď zastihla nedaleko přístavu bouře a plavidlo se rozbilo nárazem o skaliska či přístavní hráz.

Témata:  Izrael poklady

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy