Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii prošel v prvním čtení protiteroristický zákon

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské Národní shromáždění dnes v prvním čtení schválilo nový protiteroristický zákon, který posílí pravomoci policie a umožní jí například uzavírat mešity, u kterých má podezření, že v nich kazatelé šíří nenávist. Informovala o tom agentura AFP.

Organizace na ochranu lidských práv zákon kritizují. Podle nich norma omezí občanské svobody. Z řad pravice naopak zaznívá kritika, že je zákon příliš měkký.

Ministr vnitra Gérard Collomb před hlasováním o "mimořádně užitečné" normě uvedl, že je Francie "stále ve válečném stavu". V zemi od listopadu 2015 platí výjimečný stav, který úřady vyhlásily po krvavém teroristickém útoku v Paříži se 130 mrtvými. Od počátku roku 2015 zahynulo při atentátech na francouzském území přes 240 osob. Naposledy v neděli zabil Tunisan dvě dívky u nádraží v přístavním městě Marseille. K většině útoků včetně toho posledního se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Poslanci Národního shromáždění přijali dnes zákon v poměru hlasů 415 ku 127, 19 poslanců se zdrželo hlasování. Řada opatření platících v rámci výjimečného stavu se v případě konečného schválení zákona stane trvalými. Ministerstvo vnitra bude napříště moci v případě ohrožení bez povolení soudu vytvořit bezpečnostní zóny, a omezit tak pohyb lidí a vozidel. Ve vymezené oblasti bude moci policie provádět domovní prohlídky. Policisté budou moci také uzavírat mešity a jiná náboženská střediska, pokud nabudou přesvědčení, že se v nich šíří nenávist nebo se v nich omlouvá terorismus.

Na rozdíl od situace za výjimečného stavu už nebude moci ministerstvo vnitra osobám podezřelým z přípravy teroristického činu nařídit domácí vězení, bude jim ale moci přikázat, aby neopouštěly obec, ve které mají trvalé bydliště. Nadále budou možné i preventivní prohlídky u podezřelých, povolit je ale bude muset soudce. Podezřelí budou muset na základě zákona sdělit úřadům přístupová hesla ke své elektronické komunikaci.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.