Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo je nejnebezpečnější osobou na světě?

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Skupina 27 odborníků složená převážně z psychiatrů a psychologů, ale také například lingvisty a mediálního analytika Noama Chomského či novinářky Gail Sheehyové, vydala pod vedením psychiatričky Bandy Leeové knihu, ve které mluví o nejnebezpečnějším člověku na planetě. Podle nich jím je americký prezident Donald Trump.

Kolektiv dohromady sepsal knihu Nebezpečný případ Donalda Trumpa (The Dangerous Case of Donald Trump). Právě Trump je „nebezpečně duševně nemocný", tvrdí skupina odborníků a komentátorů, z nichž každý napsal jednu kapitolu, píše server The Independent.

Jak píše server, zdá se, že kniha porušuje profesionální zásady americké psychiatrie, podle níž lékaři, kteří komentují chování nebo údajné příznaky veřejné osobnosti, porušují „základní pravidla".

Sheehyová ve své kapitole například napsala: „Pod grandiózním chováním každého narcisty leží křehké sebevědomí. Co když, hluboko uvnitř, je ten, komu Trump nejméně věří, on sám? Ponížení, kterého by se mu dostalo, kdyby by byl odhalen jako 'loser' neschopný konat činy, které sliboval během kampaně, by ho mohlo přimět, aby dokázal, že je 'vrah',“ varuje novinářka.

Doktor Lance Dodes, psychiatr z Harvardské univerzity, uvedl, že Trump vykazuje „sociopatické vlastnosti" a „trvalé odtržení od reality". Psycholog Philip Zimbardo s odkazem na rozhodnutí Trumpa zahájit útok na vojenské zařízení v Sýrii po chemickém útoku na Chán Šajchún, řekl: „Věříme, že Trump je nejnebezpečnějším člověkem na světě. Je silným vůdcem silného národa, který může nařídit vypálení střel na jiný národ kvůli jeho osobnímu rozrušení (nebo rozrušení jeho rodinného příslušníka) při pohledu na smutné záběry lidí, kteří byli zplynováni k smrti.“

Právě hlavní autorka knihy, Banda Leeová, si už dlouho stěžuje, že psychiatři, kteří chtějí upozornit na to, co označila za „nebezpečnost" Trumpa, jsou omezováni pravidlem, podle něhož je pro psychiatry neetické „nabízet odborný názor na osobu založený na veřejně dostupných informacích bez provedení osobního vyšetření“.

Podle jejího přesvědčení by toto pravidlo nemělo platit v případě, kdy lékaři věří, že že prezident představuje riziko pro ostatní. S tím souhlasí i další experti, který svými texty do knihy přispěli. Naopak doktor James Gilligan z Newyorské univerzity, který do knihy nepřispěl, argumentuje, že „není zde otázkou, zda je prezident Donald Trump duševně nemocný“. „Jde to, zda je nebezpečný. Nebezpečnost není psychiatrická diagnóza,“ dodává.

Popisek ke knize ale říká, že zkoumá „Trumpovy příznaky a potenciálně relevantní diagnózy, aby komplexně popsala nebezpečného a šíleného člověka". Její podtitul zní: 27 psychiatrů a odborníků na duševní zdraví posuzuje prezidenta.

Témata:  Donald Trump USA psychiatrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy