Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce po útoku v Marseille posílit spolupráci s Tuniskem

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tunis - Francie s Tuniskem zintenzivní spolupráci v oblasti bezpečnosti a při reakcích na teroristické útoky a radikalizaci.

 V Tunisu se na tom dnes dohodli premiéři obou zemí Edouard Philippe a Júsuf Šáhid. Před čtyřmi dny ubodal Tunisan v Marseille dvě ženy.

Francie a její bývalá kolonie se především zaměří na "předcházení rizikům spojeným s návratem teroristů z konfliktních oblastí," řekl Šáhid. Zároveň odsoudil vraždy v Marseille. "Neexistuje ospravedlnění pro takovéto barbarské činy," citovala jej agentura AP.

Tuniská vláda podle Šáhida nemá poznatky, že útočník z jihofrancouzského města byl ve spojení s nějakou extremistickou skupinou. K zabití žen se přihlásila globální teroristická organizace Islámský stát (IS). Francouzské úřady ale nenašly jasnou vazbu mezi IS a pachatelem, kterého identifikovaly jako Tunisana Ahmada Hanašího.

Témata:  Francie Tunisko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy