Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump novináře vyděsil. Mluvil o tichu před bouří a jaderné dohodě s Íránem

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek v Bílém domě setkal s vojenskými veliteli. Při té příležitosti obvinil Írán, že nedodržuje ducha jaderné dohody sjednané se světovými mocnostmi. Dodal, že bude už "velmi brzy" informovat veřejnost o svém rozhodnutí ohledně smlouvy a její podpory ze strany USA.

"Nesmíme Íránu dovolit, aby získal jaderné zbraně. Íránský režim podporuje terorismus a šíří násilí, krveprolití a chaos po celém Blízkém východě. Proto musíme skoncovat s pokračující íránskou agresivitou a s jeho jadernými ambicemi," řekl prezident.

Dle agentury AP novináře vystrašil zlověstným prohlášením o "tichu před bouří". Na schůzce s veliteli amerických ozbrojených sil se přítomných žurnalistů zeptal, zda je jim známo, co schůzka znamená. "Možná je to ticho před bouří. Může to být ticho, ticho před bouří," řekl prezident. Na dotaz, jakou bouři má na mysli, Trump odpověděl stručným "uvidíte". Podle sdělení Bílého domu se čtvrteční debata týkala kromě Íránu i problematiky Severní Koreje.

Jadernou smlouvu s Íránem, která má Teheránu znemožnit rozvíjet vojenský jaderný program, uzavřelo v roce 2015 šest světových velmocí včetně USA. Trump ale dohodu označuje za jednu z nejhorších, na které USA přistoupily. Je prý jednostranná a ostudná a jde o pouhou zástěrku pro rozvoj íránského jaderného programu.

O vztahu Spojených států ke smlouvě rozhoduje americký prezident každých 90 dnů, kdy Kongres informuje o tom, zda Teherán dohodu dodržuje a zda není v rozporu se zájmy USA. Fakticky tak prodlužuje její platnost, což už se stalo v dubnu a v červenci. Další vyjádření se očekává příští týden. Teherán hrozí, že pokud Bílý dům od dohody odstoupí, i Írán smlouvu přestane respektovat.

Témata:  Donald Trump Írán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy