reklama

McGrady, který pracoval pro královskou rodinu v letech 1982 až 1993, odhalil médiím některé stravovací návyky Jejího Veličenstva Alžběty II., prince Filipa i princů Williama a Harryho a jejich matky, princezny Diany. A některé jsou docela bizarní.

Královská rodina se chová zcela jinak, když byla na zámku Balmoral, jejich rekreačním sídle ve Skotsku, a jinak v Buckinghamském paláci, tvrdí McGrady. V Balmoral, kde královna často venčí své psi rasy corgi a řídí vlastní Land Rover, se rodina prý chová mnohem uvolněněji. Zajímavé věci se ale podle něj dějí i v Buckinghamském paláci.

Existuje celá řada pravidel, některá jsou jasně daná a některá pouze nepsaná.

Královna matka, tedy matka současné panovnice, vždy chodila pozdě na večeři, takže jí všichni lhali o tom, kdy se podává. „Když bylo přítomno Její Veličenstvo královna Matka v Balmoralu, večeře se konala v 8:30,“ popisuje McGrady. Královně matce ale tvrdili, že večeře je v 8:15 a že ona bude poslední, kdo ke stolu přijde. Ostatním řekli, ať dorazí až v 8:30, protože věděli, že ona přijde pozdě.

Pravidlem také je, že když královna dojí, dojedli i všichni ostatní. Jinými slovy – když si královna Alžběta II. vezme poslední kousek jídla, nikdo už pak nesmí jíst. Její manžel, princ Philip, pak miloval rodinné grilování na Balmoralu. „Philip si vařil na grilu," řekl McGrady. Přišel vždy do kuchyně a nadiktoval si, jaké potraviny chce přichystat.

Královna také používá plastové nádobí značky tupperware. I když při oficiálních akcích nesmí na stole královské rodiny chybět drahý porcelán a křišťál, na Balmoralu se běžně jí ovoce z plastových misek, tvrdí šéfkuchař.

Princové William a Harry jako malí milovali jídlo z McDonald's. „Vzpomínám si, že princezna jednoho dne přišla do kuchyně a řekla: Zrušte oběd pro chlapce. Beru je ven, jdeme do McDonald's. Zdá se, že měli hlavně zájem o hračku z Happy Mealu. Chlapci milovali McDonald's, chodili na pizzu a brambory. Na nějaké americké jídlo. Byli to královští princové, ale taky to byly děti,“ popisuje McGrady.

Diana sice syny do rychlého občerstvení brala, sama ale držela přísnou dietu bez tuků a červeného masa. „Jednou mi řekla: Darrene, chci, aby ses staral o všechny tuky a já se postarám o sacharidy v tělocvičně,“ vzpomíná. Když ještě žila v Buskinghamském paláci, nikdo o její bulimii nevěděl. „Teprve až když to řekla, všichni si poskládali dva a dva dohromady. Začalo to zdravou výživou... měla ráda pokrmy jako plněné papriky a plněné lilky - milovala ryby,“ uvedl kuchař s tím, že pro ni často chystal jiné varianty pokrmů, kterými „podváděla" ostatní hosty, aby si mysleli, že všichni jedí stejnou věc. 

Alžběta II. také z menu vybírá jídla pro celou rodinu. Běžně to funguje tak, že personál Buckinghamského paláce připraví celé menu, které panovnici pošle, aby si z něj mohla vybrat. Tato kniha se pak vrátí do kuchyně a podle ní pak kuchař vaří. Jídlo prý velmi pečlivě vybírá obvykle tři dny předem. Pravidlem je, že v něm nesmí být česnek, protože Alžběta II. nemá ráda jeho chuť ani vůni.

Princ Philip si někdy vyměňuje jídla s personálem. Občas se prý přijde do kuchyně zeptat, co bude k večeři. A když zjistí, že personál má něco, co by si dal, domluví si, že si také trošku vezme.