Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před rakouskými volbami roste napětí: Lidovci a sociální demokraté se žalují navzájem

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Předčasné volby v Rakousku se budou konat 15. října a dosavadní partneři ve vládě vedou proti sobě "válku". Lidová strana (ÖVP) se chystá zažalovat Sociálnědemokratickou stranu Rakouska (SPÖ) kancléře Christiana Kerna kvůli špinavé kampani vůči jejímu předsedovi Sebastianu Kurzovi. Ten má dle průzkumů velké šance stát se budoucím předsedou vlády.

Důvodem lidovecké žaloby jsou facebookové stránky s rasistickými a antisemitskými příspěvky, vytvořené s cílem poškodit nynějšího rakouského ministra zahraničí Kurze. Minulý týden vyšlo najevo, že kampaň vedl izraelský odborník na politické kampaně Tal Silberstein, s nímž SPÖ do srpna oficiálně spolupracovala.

"Míra byla naplněna. Budeme žalovat," řekla generální tajemnice ÖVP Elisabeth Köstingerová. Zároveň jednoznačně odmítla tvrzení poradce pro styk s veřejností a Silbersteinova spolupracovníka Petera Pullera, který stránky spravoval, že sama ÖVP mu nabízela 100.000 eur za informace o podrobnostech kampaně SPÖ.

SPÖ dnes oznámila, že kvůli tomu podá žalobu na Kurzova mluvčího. Generální tajemník SPÖ Christoph Matznetter dnes řekl, že z komunikace prostřednictvím SMS mezi Pullerem a Kurzovým mluvčím Geraldem Fleischmannem vyplývá, že ÖVP nabízela honorář za interní informace z SPÖ.

Lidovci měli už od začátku roku podezření, že někdo vede špinavou kampaň vůči Kurzovi a že za ní stojí Silberstein. Kurz dnes na facebooku sociální demokraty obvinil, že angažováním Silbersteina vnesli do rakouské politiky "špinavý styl". "Tal Silberstein je mistr světa ve špinavých kampaních a očerňování druhých," prohlásil Kurz.

Nynější aféra může výrazně uškodit spíše SPÖ, jejíž podpora devět dní před předčasnými parlamentními volbami dál klesá a průzkumy jí předpovídají až třetí místo za lidovci a populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

SPÖ už na začátku září podala žalobu na Kurze kvůli údajné pomluvě. Kurz socialisty v televizní debatě obvinil, že tajně přijali od významného průmyslníka finanční dar na předvolební kampaň. SPÖ to označila za lež a požaduje omluvu.

Témata:  Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy