Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růženec na hranicích: Tisíce polských katolíků se budou modlit proti islamizaci Evropy

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Tisíce katolíků se budou v sobotu na hranicích Polska modlit za spásu vlasti a světa. Akci "růženec na hranicích" ultrakonzervativci chápou jako duchovní zbraň proti islamizaci Polska a Evropy. Církev ale hromadnou modlitbu chápe jinak.

Datum 7. října není vybráno náhodně. Svátek Panny Marie Růžencové připadá na výročí rozhodujícího vítězství křesťanů nad Turky v námořní bitvě u Lepanta v roce 1571. Současně jde i o 100. výročí tzv. fátimských zjevení Panny Marie.

Do akce se má zapojit 22 pohraničních diecézí, jako koordinátoři mají působit kněží z dvou stovek kostelů. "Na moři budou rybáři ve člunech, na řece Bug počítáme s vodáky v kajacích. Na společné hranici pozveme k modlitbě také Čechy a Slováky. V jednu chvíli se všichni lidé začnou modlit," řekl jeden z organizátorů akce Maciej Bodasiński podle stanice Radio Maryja. Polské hranice jsou dlouhé celkem 3511 kilometrů, k akci se přihlásily i polské farnosti v cizině, až z Nového Zélandu.

"Iniciativu schválil episkopát," řekl AFP mluvčí polských biskupů Pawel Rytel Andrianik. Cílem je modlit se za mír ve světě a bylo by nesprávné akci interpretovat jako modlitbu na ochranu země před přílivem muslimských uprchlíků, dodal. S růžencem se na hranicích nemá stavět zeď, ani uzavřít se vůči jiným, ale naopak modlitba má bourat zdi a umožnit otevřít se sousedům.

Ale podle Marcina Dybowského, vydavatele náboženské literatury činného v ultrakatolických a nacionalistických kruzích, je jasné, že stejně jako v minulosti se i nyní v Evropě odehrává boj mezi křesťanstvím a islámem.

"Evropa je napadena islámem, který nerespektuje naše zvyky a civilizaci. Atentáty mají stovky obětí. Evropa jen zdánlivě chrání své hranice, ale je pravda, že hranice nemá. Merkelová je doširoka otevřela. Polsko je v ohrožení, musíme chránit naše rodiny, domovy, naši vlast," řekl s tím, že nutné je čelit i záměrům liberálů z Evropské unie zbavit Evropu křesťanské víry.

Témata:  Polsko církev Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy