reklama

Ministerstvo chce o návrzích krajl rozhodnout do dvou týdnů. Jihočeský kraj navrhl opětovné vyjmutí úseku na dálnici D3 mezi exity 104 a 107 u Veselí nad Lužnicí. Karlovarský kraj požaduje doplnit osvobození od poplatků na D6 mezi Sokolovem a Karlovými Vary a dále úsek Sokolov - Cheb mezi exity 146 a 169. Zlínský kraj se pak obává o vyřazení obchvatu Otrokovic na D55 ze seznamu výjimek a žádá o potvrzení tohoto osvobození.

Od začátku letošního roku úřad zrušil povinnou jízdu s dálniční známkou na zhruba 100 kilometrech dálnic, o rok dříve pak poplatku zbavil dalších 45 kilometrů. Kamionové dopravy se ale výjimky udělené ministerstvem netýkají.

Nově vyjmuty z placení bude desetikilometrový úsek D6 mezi Novým Sedlem a Březovou a také tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic.

Dálniční známku nebudou řidiči potřebovat ani v úseku D55 u Otrokovic, dále pak na dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a rovněž na dálnici D46 u Hněvotína. Vyjmutí tohoto úseku motoristům umožní bezplatné použití obchvatu Olomouce po dálnici D35, uvedlo ministerstvo.