Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Francii obvinil tři podezřelé z přípravy útoku v Paříži

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Vyšetřující soudce vznesl obvinění vůči třem podezřelým z přípravy teroristického útoku v Paříži. Muži ve věku 28 až 30 let byli zadrženi v pondělí po objevení plynových lahví v jedné budově v pařížském 16. obvodu.

Byli obviněni z "pokusu o vraždu v organizované skupině v souvislosti s teroristickou akcí", uvedla dnes agentura AFP. Dva z obviněných byli sledováni kvůli stykům s radikálními islamisty.

Vyšetřovatelé v přízemí zmíněné budovy nalezli čtyři nádoby a kanystr s celkem 33 litry benzinu, jakož i výbušné zařízení napojené na telefon. Podle pyrotechniků měl hořící benzin přivést k výbuchu čtyři plynové lahve, což by způsobilo značné škody.

Všichni podezřelí, z nichž dva jsou bratranci a jeden Tunisan, byli již dříve několikrát odsouzeni, uvedl v pátek pařížský prokurátor François Molins. Pokud by k výbuchu došlo, byl by podle prokurátora "zničující".

Na nádoby s hořlavou látkou, plynové láhve a výbušné zařízení napojené na telefon upozornil policii jeden z obyvatel dotyčného domu, řekl Molins, podle kterého vyšetřovatelé netuší, proč se měla terčem útoku stát právě budova v 16. pařížském obvodu. "Žádná hypotéza nedostala přednost, ani nebyla vyloučena," řekl v pátek prokurátor.

V případu bylo původně zatčeno pět mužů a jedna žena, ta ale byla spolu s dvěma muži v pátek propuštěna na svobodu.

Témata:  Francie soudy terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy