Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o migraci bude fungovat jen, když ji dodrží běženci, tvrdí německý deník

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Dohoda na omezení migrace mezi německými vládními stranami CDU a CSU bude fungovat jen v případě, že se ji rozhodnou dodržovat i uprchlíci. Jak by její naplňování vypadalo v praxi, pokud by do Německa znovu vyrazily statisíce běženců, není jasné. Napsal to dnes list Die Welt.

"Kompromis mezi CDU a CSU v otázce přistěhovalectví bude fungovat jen, pokud se ho budou držet i běženci a žadatelé o azyl a už nikdy si ve velkém počtu nezvolí cestu, která by pro většinu z nich mohla být nasnadě: v důsledku nouze prostě vyrazit," píše Die Welt, podle něhož to ale zřejmě uprchlíkům musí nejprve někdo vysvětlit.

Dohoda CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU bavorského premiéra Horsta Seehofera počítá s limitem pro příchod běženců ve výši 200.000 ročně, aniž by přitom používala termín "horní hranice". "Krátce řečeno: Horní hranice (pro příjem běženců) je mrtvá, ať žije horní hranice," komentuje to německý list.

Kompromis počítá také s tím, že Německo žádného žadatele o azyl neodmítne na hranicích. "Otevřené je tak nadále, co se stane, když přijde více lidí než avizovaných 200.000," konstatuje Die Welt. Na vrcholu migrační krize v roce 2015 jich bylo 890.000. Na případ, že by se něco podobného opakovalo, není podle listu dohoda připravena.

Témata:  Německo uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy