Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán důrazně varuje Trumpa před změnou politiky USA, hrozí tvrdou reakcí

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Írán slibuje Spojeným státům tvrdou odvetu, pokud Bílý dům označí íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci. Oznámilo dnes íránské ministerstvo zahraničí.

Média v USA spekulují o tom, že prezident Donald Trump brzy odvolá podporu jaderné dohody, kterou v roce 2015 podepsal Írán se šesti světovými mocnostmi včetně USA a která má Teheránu znemožnit rozvíjet vojenský jaderný program. Zároveň se očekává, že zavede tvrdší politiku vůči Teheránu a označí íránské nejmocnější bezpečnostní složky - revoluční gardy - za teroristickou organizaci.

To se ale Teheránu vůbec nelíbí. „Věříme, že Spojené státy neudělají tuto strategickou chybu," uvedl mluvčí íránské diplomacie. „Pokud ji udělají, íránská reakce bude tvrdá, rozhodná a zdrcující. Spojené státy by měly nést veškeré následky," dodal.

Na americké listině teroristů se prozatím nacházejí pouze některé osoby s vazbami na íránské revoluční gardy, ale nikoli tato vojenská organizace jako celek. Gardy působí mimo íránskou armádu, mají vlastní pozemní, vzdušné i námořní jednotky a jsou považovány za vlivnou strukturu íránské společnosti.

„Pokud je pravda, že americká vláda je tak hloupá a chce označit revoluční gardy za teroristickou organizaci, tak budou revoluční gardy považovat americkou armádu za něco jako Islámský stát (IS) s celosvětovým působením," prohlásil v neděli velitel gard Muhammad Alí Džafarí.

Američany také varoval před uvalením nových protiíránských sankcí s tím, že by takové opatření ukončilo šanci na dialog a přinutilo Spojené státy přesunout své základny na Blízkém východě na místa, kde budou mimo dosah íránských balistických raket, jež mají dolet 2000 kilometrů.

V případě, že by se Spojené státy rozhodly na íránské gardy uvalit sankce, mohlo by to podle Reuters mít zásadní dopad na boje v Iráku a Sýrii, kde Washington i Teherán podporují strany, jež válčí proti IS. Obavy, že situace v regionu se zhorší, pokud USA označí revoluční gardy za teroristickou organizaci, dnes zazněly i z Paříže.

Berlín podobně zdůraznil, že nestojí o narušení mezinárodní jaderné dohody, na které se světové mocnosti dohodly s Íránem a kterou Trump označuje za ostudnou zástěrku pro rozvoj íránského jaderného programu.

Témata:  Írán USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy