reklama

Babiš minulý týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že považuje protiruské sankce za neúčinné. Zpochybnil ale nejen smysl sankcí proti Rusku, ale i efekt takzvaných minských dohod, které měly přispět k řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Rusko je podle něj agresor, protože obsadilo Krym. „Sankce však nepřinutily Rusko, aby Krym opustilo. A minské dohody nefungují. Je otázka, co s tím dál," řekl Babiš.

Právě těchto jeho slov si všímají také novináři v zahraničí, konkrétně z Agentury Reuters, odkud čerpají informace všechna velká světová média- Zprávu také převzal například kontroverzní ruský server RT.

Reuters připomíná, že EU uložila sankce na Rusko poté, co země v březnu 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krymu. Francie a Německo se poté snažily o ukončení separatistických bojů na východní Ukrajině prostřednictvím dohody z Minska přijaté v roce 2015.

Reuters zmiňuje, že Andrej Babiš je miliardářský podnikatel, jehož hnutí ANO získává v průzkumech před volbami dvojciferná čísla. Cituje také jeho slova, podle kterých je Rusko agresor, ale že sankce nic nezměnily. Babiše pak agentura označuje za „pravděpodobně dalšího premiéra České republiky“ a dodává, že česká vláda pod vedením sociálních demokratů a ve které je i ANO, sankce uvalené EU podpořila.

„Osmadvacetičlenná EU je v otázce opatření proti Moskvě dál jednotná, navzdory neochotě v některých evropských zemích, které mají s Ruskem důležité obchodní vztahy,“ píše Reuters.

Poukazuje také na slova slovenského premiéra Roberta Fica, který uvedl, že sankce uškodí EU i Rusku, ale že respektuje jednotu bloku. Také Maďarsko podpořilo sankční opatření.

„Babiš, který je také kritikem eurozóny, se pravděpodobně bude aktivněji podílet na zahraniční politice, pokud se stane předsedou vlády. Řekl novinářům, že zatímco zahraniční politika je v současné vládě většinou vedena českým ministerstvem zahraničí, věří, že předseda vlády by měl v tomto směru mít hlavní slovo,“ dodává Reuters.