reklama

7. října, v den Putinových narozenin, se na twitteru brzy ujal hashtag, který v překladu zní "Všechno nejlepší, pane prezidente". Jeden z nejpopulárnějších příspěvků přidal uživatel s přezdívkou "vitischeg". Tweet obsahoval fotografii medvěda, který si chce s prezidentem na dálku plácnout dlaní.

Fotku medvěda se vzkazem napsaným v azbuce sdílelo přes 800 uživatelů, ačkoli žádný z účtů podle všeho nepatří rusky mluvícím osobám. Profily nevykazovaly ani rysy běžných jednotlivců, často obsahovaly reklamní sdělení a osobní informace byly napsané s mnoha překlepy. Navíc několik jich obsahovalo sexuálně nevhodný materiál.

Podezřelý je také samotný účet uživatele vitischeg. Ten byl založen v roce 2014, všechny příspěvky datované před 20. zářím ale byly podle všeho smazány. Provozovatel účtu je v profilu uveden jako Viktor Petrov-Vodkin (stejné příjmení měl slavný sovětský malíř), analýza BBC pomocí nástroje Crimson Hexagon ale ukázala, že účet dřív užíval jméno Viktor Vodkin-Petrov. Jméno a profilová fotografie naznačují, že vlastníkem účtu je muž, ale později smazaný příspěvek ze 16. září popisuje přípravu salátu slovesným tvarem v ženském rodě.

Další široce sdílené blahopřání přidal na twitter uživatel YuryKuznetsov65. Tentokrát se již zdálo, že účty, které tweet sdílely, patří rusky mluvícím osobám. Jejich twitterovými přezdívkami ale jsou náhodné kombinace písmen a čísel (např. NK598489, 8202ed2f4f1441a, gda070874 nebo V13155800), což je typické pro twitterové boty. Účet YuryKuznetsov65 pak vznikl den před Putinovými narozeninami. Příspěvek ze 6. září uvádí, že jde o náhradu za etablovaný prokremelský účet "comradzampolit", který letos sociální síť vyřadila z provozu.

"Vypadá to na dílo botnetu (propojené skupiny automatizovaných účtů)," komentoval situaci kolem Putinových gratulantů bezpečnostní analytik Ben Nimmo z washingtonské expertní skupiny Atlantická rada. "To ale nutně neznamená, že je napojen na ruskou vládu. Obzvláště první síť se spoustou reklam na bitcoiny vypadá komerčně," pokračoval Nimmo.