reklama

Kern dnes promluvil k voličům na náměstí Viktor-Adler-Markt ve vídeňské tradičně dělnické čtvrti Favoriten, tedy na stejném místě, kde v pátek ukončila svou kampaň pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Ta v posledních průzkumech sociální demokraty porážela a má ambici je vystřídat ve vládě.

Podle deníku Österreich dnes byla atmosféra na náměstí oproti pátku zdrženlivější, Kern ale přesto nešetřil silnými prohlášeními. "Stojíme na rozcestí," prohlásil. Koalice ÖVP a FPÖ by podle něj znamenala oslabení sociálních jistot, SPÖ podle něj naopak představuje sociální zodpovědnost a spravedlnost.

SPÖ v kampani slibovala snížení daňové zátěže lidem s nízkými až středními příjmy, ale i například zajištění většího počtu pracovních míst pro starší lidi. Především ale varovala před vznikem pravicové koalice lidovců a Svobodných.

Kurz vyrazil po slavnostním zakončení kampaně před stranickou centrálou v pátek dopoledne na šestatřicetihodinovou cestu volebním autobusem, s nímž už prý od září najezdil kolem 15.000 kilometrů. Dnes zajel například do štýrských měst Leoben či Liezen.

V předvolební kampani se lidovci profilovali tématy, která jsou FPÖ blízká, tedy zejména zpřísněním postoje vůči přistěhovalcům. Azylanti musejí v případě vzniku Kurzovy vlády počítat se slabším sociálním zabezpečením a děti přistěhovalců, které chtějí chodit do školy, se musejí doučit němčinu, pokud ji dostatečně neovládají. ÖVP i FPÖ chtějí posilovat i prvky přímé demokracie.

Podle posledního průzkumu společnosti Research Affairs pro deník Österreich může ÖVP v neděli počítat s 33 procenty hlasů, FPÖ s 27 procenty a SPÖ údajně podpoří 23 procent rakouských voličů. Liberální straně NEOS průzkum přisuzuje šest procent a Zeleným a Listině Petera Pilze (bývalého člena Zelených) po pěti procentech.