Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální skandál bobtná: Producent Weinstein zřejmě přijde o Řád čestné legie

Hollywoodem otřásá sexuální skandál producenta Weinsteina, ilustrační foto.
Hollywoodem otřásá sexuální skandál producenta Weinsteina, ilustrační foto.
Foto: Pixmac

Paříž - Francie zahájila proces, na jehož konci by mohl Harvey Weinstein (65) přijít o Řád čestné legie. V Los Angeles se mezitím sešla americká Akademie filmového umění a věd, která bude jednat o obviněních ze sexuálních útoků, kterým vlivný hollywoodský producent čelí.

Aféru kolem Weinsteinova nepřípustného chování minulý týden rozpoutal deník The New York Times. List mimo jiné informoval, že Weinstein uzavřel kvůli sexuálnímu obtěžování mimosoudní dohody o odškodnění s nejméně osmi ženami. K obviněním vůči producentovi se přidaly mimo jiné herečky Gwyneth Paltrowová či Angelina Jolieová. Weinstein odmítá, že by měl s kýmkoli pohlavní styk bez svolení.

Řád čestné legie je nejvyšší civilní vyznamenání, jaké Francie uděluje. "Úřad francouzského prezidenta zahájil diskusi o tomto případu s Velkou kanceláří Čestné legie," uvedl dnes úřad hlavy státu Emmanuela Macrona. Rozhodnutí, zda Weinsteinovi vyznamenání odebrat, či nikoli by mělo podle něj padnout po této diskusi. "Úřad prezidenta si myslí, že takové chování je v rozporu se ctí," dodala mluvčí prezidenta.

Vyšetřování ve Weinsteinově případu zahájila už i britská policie kvůli případu z 80. let. V Los Angeles se mezitím sešla Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar. Bude jednat o reakci na Weinsteinův případ. Spekuluje se, že by mu mohla pozastavit členství.

Témata:  Francie USA Hollywood

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy