Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanští uprchlíci opouštějí i Slovensko. Proč se jím v Evropě nelíbí?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava – Stejná situace, jakou prožila před několika týdny Česká republika, se teď opakuje také na Slovensku. Část ze 149 křesťanských uprchlíků, kteří byli převezeni na Slovensko, se vrací domů.

Informaci jako první přinesl server Konzervativny výber, následně ji potvrdil také Dennik N. Podle těchto médií se pro návrat do Iráku rozhodlo nejméně dvacet asyrských křesťanů. Důvodem je podle jejich slov odlišnost kultur a stesk po domově.

Uprchlíci na Slovensku strávili několik měsíců, do Bratislavy přiletěli 10. prosince. Členové sklupiny pochází z oblasti kolem Mosulu, kterou obsadil Islámský stát. Ministerstvo vnitra ani církev o odchodu migrantů zatím neinformovaly.

Jejich pobyt na Slovensku organizovalo křesťanské sdružení Pokoj a dobro faráře Petra Brenkuse. Utečenci strávili několik týdnů v záchytném táboře v Humenném a pak začali být rozmisťováni v okolí Nitry. Narodily se tu dokonce i dvě miminka, děti měli začít chodit do školy a dospělí navštěvovali kurzy slovenštiny. Dobrovolníci už jim také hledali práci.

Témata:  Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy