Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump: Američané v novém konfliktu nepodporují ani Iráčany, ani Kurdy

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes uvedl, že Spojené státy nepodporují v čerstvém konfliktu mezi iráckou vládou v Bagdádu a menšinovými Kurdy na severu země žádnou ze stran.

Provládní irácké síly dnes vypudily kurdské milice ze severoiráckého města Kirkúk, které leží na okraji rozsáhlých naftových polí. Jednotky věrné Bagdádu také obsadily hlavní kurdskou vojenskou základnu nedaleko města, letiště a hlavní úřad v centru města. Zatím není jasné, kolik si střety vyžádaly obětí.

USA prý nemají z těchto střetů žádnou radost. „Nejsme na žádné straně," řekl Trump novinářům v Bílém domě. „Mnoho let jsme měli s Kurdy velmi dobrý vztah, jak víte, a také jsme byli na straně Iráku, přestože jsme především tam nikdy neměli být," dodal.

USA podporovaly v poslední době doposud vojensky, materiálně a logisticky obě strany v boji proti Islámskému státu (IS). Irácké a kurdské síly vedly společně operaci, která vedla k dobytí největšího severoiráckého města Mosul.

Témata:  USA Irák Kurdové Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy