Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalsko vyhlásilo třídenní národní smutek za oběti lesních požárů, vláda čelí tvrdé kritice

požár
požár
Foto: Pixabay

Lisabon - Portugalsko dnes vyhlásilo třídenní smutek. V neděli a pondělí v důsledku stovek požárů v centrálních a severních částech země zahynulo nejméně 36 osob. Na vládu se valí kritika, prý se nepoučila z červnové katastrofy.

V červnu ve středním Portugalsku oheň zabil 64 lidí. "Jestliže se tragédie stane dvakrát za čtyři měsíce, pak to není zcela výjimečná situace... znamená to, že vláda opakovaně selhala ve svém základním poslání: chránit životy občanů," napsal dnes novinář João Miguel Tavares v deníku Publico.

Zpráva o červnovém neštěstí poukázala na to, že tísňové služby reagovaly pomalu, hasiči byli špatně koordinováni a úřadu pro civilní ochranu selhala komunikační síť.

Socialistický premiér António Costa se v pondělí prostřednictvím televizního přenosu obrátil k národu. Řekl, že ministra vnitra funkce nezbaví, a přislíbil, že se věci změní. Šéf opozičních sociálních demokratů dnes jeho vystoupení označil za "urážku rozumových schopností" Portugalců.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy