Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda během 48 hodin vytlačila Kurdy ze sporných území

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irácká armáda během dvou dnů zajistila ve třech provinciích území, o která přišla před třemi lety, když se oblasti dostaly pod kontrolu kurdských jednotek. Pešmergové tehdy využili chaosu, jenž nastal při ofenzivě Islámského státu (IS).

"Bezpečnost v provincii Kirkúk byla zajištěna (...), včetně ropných polí Chabbáz a Baj Hasan," stálo v prohlášení irácké armády. Vládní síly v současné chvíli opět kontrolují města Chánakín a Džalaulá v provincii Dijála a města Machmúr, Bašika, Sindžár a přehradu u Mosulu v provincii Ninive.

Kurdové v irácké autonomii a v několika sporných regionech se v referendu 25. září vyslovili pro nezávislost těchto oblastí. Ačkoliv nezávislost regionu podle kurdistánské volební komise podpořilo 92 procent voličů.

Irácký premiér Hajdar Abádí požádal, aby byl výsledek referenda zrušen, což předseda kurdské autonomie Masúd Barzání odmítl. Bagdád následně zavedl proti kurdské autonomii různá sankční opatření, včetně rušení letů. Irácké síly nakonec v pondělí převzaly kontrolu nad Kirkúkem a okolními ropnými poli.

Právě ropná provincie Kirkúk, která netvoří součást autonomie a kde se přesto v referendu hlasovalo, byla středobodem sporu mezi Irbílem a Bagdádem.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy