reklama

Bývalému ministrovi výstavby Marianu Janušekovi slovenský Specializovaný trestní soud vyměřil trest vězení na 12 let, jeho nástupci Igoru Štefanovovi na devět let. Současně jim uložil pokutu shodně ve výši 30.000 eur (771.000 korun) a na pět let jim zakázal působit ve státních orgánech.

"Necítím odpovědnost. Věřím, že když se odvoláme, rozsudek bude zrušen. Podle mého názoru jde o to, aby ministr byl zavřen," řekl novinářům Janušek, který byl na rozdíl od Štefanova obžalován nejen z machinací při veřejných zakázkách, ale také ze zneužívání pravomocí.

Zmiňovanou pětici prokuratura obžalovala za tendr v hodnotě zhruba 120 milionů eur (3,1 miliardy korun) na dodání některých služeb pro čerpání peněz z fondů EU. Oznámení o soutěži ministerstvo pod vedením Janušeka zveřejnilo v roce 2007 jen na krátkou dobu na těžko dostupné informační vývěsce ve své budově. Do tendru se přihlásilo jediné konsorcium, které zakázku získalo a které bylo podle médií blízké Slovenské národní straně (SNS). Právě SNS, jež je součástí koalice nynějšího premiéra Roberta Fica, Janušeka do ministerské funkce nominovala.

Po propuknutí aféry Janušek v roce 2009 odstoupil z funkce ministra výstavby a regionálního rozvoje, ve které ho nahradil jeho stranický kolega Štefanov. Ten byl později kvůli svému angažování v tendru z postu ministra odvolán. Smlouvu s vítězem soutěže úřady později sice zrušily, stát konsorciu ale vyplatil 12,74 milionu eur (327,4 milionu korun).

Podle soudu Janušek i Štefanov nezajistili řádné zveřejnění zakázky, která měla být financována z evropských fondů. Znemožnili tak dalším firmám zapojit se do tendru, tedy zvýhodnili zmiňované konsorcium.

Zproštění další trojice obžalovaných soud zdůvodnil tím, že nebylo prokázáno, že se při tendru dopustili machinací. Specializovaný trestní soud na Slovensku projednává kromě jiného nejzávažnější kriminální případy.