Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chameneí jadernou dohodu zatím dodrží, ocenil podporu ze strany EU

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí vítá, že Evropská unie nadále podporuje jadernou dohodu šesti světových mocností s Teheránem z roku 2015. Pokud by se ale od smlouvy rozhodly odstoupit Spojené státy, bude ji Írán považovat za neplatnou.

Írán podepsal jadernou dohodu za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Teherán se v dohodě zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí. Trump trvá na tom, že smlouva je jednostranná a jednou z nejhorších, na jaké se Spojené státy kdy podílely.

Chameneí řekl, že ačkoliv Írán nemá v úmyslu dohodu vypovědět, pokud ji zruší Spojené státy, tak Teherán dokument "roztrhá".

Duchovní vůdce rovněž řekl, že vítá pokračující podporu dohody ze strany EU, ale zároveň zdůraznil, že v otázce íránské regionální politiky a balistického programu nehodlá akceptovat, že "Evropané následují politiku šikany Spojených států."

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová začátkem týdne řekla, že ministři zahraničí EU podpoří pokračování jaderné dohody s Íránem, která je pro EU nejen otázkou bezpečnosti, ale také umožňuje existenci otevřených komunikačních kanálů s Teheránem.

Írán koncem září představil svou novou balistickou střelu, která je schopna nést několik bojových hlavic a má dolet 2000 kilometrů. Zasáhnout by tak mohla značnou část Blízkého východu, včetně Saúdské Arábie a Izraele.

Témata:  Alí Chameneí Írán EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy