Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův protiimigrační dekret zablokoval i Maryland

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington/Honolulu - Federální soud v Marylandu zablokoval zářijové exekutivní nařízení prezidenta Donalda Trumpa, jímž šéf Bílého domu zakázal vydávání víz občanům osmi států. Už v úterý pozastavil platnost dekretu soud v havajském Honolulu.

Trumpovo exekutivní nařízení, které bylo třetí v pořadí a které mělo vstoupit v platnost o půlnoci na dnešek místního času, se týkalo občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Úterní verdikt federálního soudu v Honolulu se vztahoval pouze na šestici převážně muslimských států, nikoli na cestovní omezení vůči občanům Severní Koreje a vybraným venezuelským činitelům a jejich rodinám, neboť v této věci Havaj dekret nezpochybňovala.

"Rozhodnutí havajského soudce (Derricka) Watsona je jasnou ukázkou toho, že jsme právním státem," komentoval soudní rozhodnutí americký senátor za Havaj Brian Schatz. "Je zde místo pro mírumilovné přistěhovalce ze všech koutů světa: ze Španělska, Sýrie, Súdánu či Singapuru. U nás není místo pro diskriminaci nebo xenofobii," dodal.

Marylandský federální soudce Theodore Chuang napsal, že Bílý dům v odůvodnění svého kroku "neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto bezprecedentního zákazu nebylo možné zajistit". O zablokování dekretu požádala marylandský soud mimo jiných Americká unie občanských práv (ACLU).

Vedle havajského a marylandského projednávají žaloby na Trumpův dekret i další americké soudy. Soud v Seattlu, který zablokoval již lednový dekret, například řeší společnou žalobu států Washington, Massachusetts, Kalifornie, Oregon a New York.

Témata:  Donald Trump Havajské ostrovy USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy