Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saský premiér Tillich rezignoval, CDU se bojí AfD

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Saský premiér Stanislaw Tillich (CDU) se rozhodl odstoupit z funkce kvůli propadu křesťanských demokratů v zářijových parlamentních volbách v této německé spolkové zemi. Jeho krok je zřejmým signálem voličům, že strana kancléřky Angely Merkelové chystá hlubší změny.

O rozhodnutí 58letého politika, který stál v čele spolkové země sousedící s Českem od roku 2008, informovala německá média. Nástupcem muže, který měl četné kontakty i s českými politiky, by se měl stát dosavadní generální tajemník CDU v Sasku Michael Kretschmer.

CDU v Sasku ve volbách do Spolkového sněmu dostala 26,9 procenta hlasů, a skončila tak těsně druhá za protiimigrační a protiislámskou Alternativou pro Německo (AfD). Ta ve čtyřmilionové spolkové zemi získala 27 procent hlasů.

Křesťanští demokraté v Sasku od znovusjednocení Německa vždy stáli v čele vlády a výrazné posilování AfD u nich vzbuzovalo obavy z toho, že by protestní strana v příštích zemských volbách mohla CDU porazit. Volby se uskuteční v létě 2019.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy