Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka si stěžoval Junckerovi: Komise je na "zlobivé členy" přísnější, Brusel by měl měřit všem stejně

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Český premiér Bohuslav Sobotka požádal předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby komise v rámci Evropské unie skutečně vystupovala jako nestranný rozhodčí dodržování unijních pravidel. Některé země podle něj totiž mají pocit, že se tak neděje.

Sobotka to dnes řekl novinářům poté, co ve středu s Junckerem povečeřel společně s premiéry dalších zemí V4. "Komise by měla měřit stejným metrem pokud jde o implementaci práva v jednotlivých členských zemích. Nemělo by to být tak, že na někoho je přísnost, protože zrovna zlobí, a u někoho za stejný prohřešek přísnost nevidíme," poznamenal Sobotka.

Ve středu se tak podle něj při večeři v sídle komise diskutovalo například o statistikách žalob, které komise podává kvůli neplnění unijní legislativy na členské země, i žalob, kterými naopak státy míří na rozhodnutí komise. Na podobně intenzivní dialog není podle českého premiéra "nikdy pozdě".

Předsedové vlád středoevropských zemí upozorňovali například na situaci, se kterou se v některých unijních státech setkávají dopravci z visegrádských zemí, uvedl Sobotka. Připomněl potíže řidičů z těchto zemí ve Francii, v Rakousku či v Německu, kde jsou vůči nim velmi striktně uplatňovány místní předpisy. Podle názoru středoevropských států by komise měla aktivně hledat možnosti jak odbourávat bariéry na vnitřním trhu či jak snižovat administrativní bariéry pro podnikatele.

Středeční večerní rozhovor dnes Sobotka označil za otevřený a země Visegrádu podle něj vystupovaly konzistentně. "Bylo vidět, že V4 dokáže vystupovat společně a solidárně," dodal premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy