Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi USA a Íránem roste: Teherán rozšíří svůj balistický program, oznámily revoluční gardy

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Mezi Spojenými státy a Íránem se v posledním týdnu zvýšilo napětí a zřejmě poroste dál. Irán dnes oznámil, že hodlá urychlit a rozšířit svůj balistický program. Teherán koncem září představil svou novou střelu, která je schopna nést několik bojových hlavic a má dolet 2000 kilometrů.

Americký prezident Donald Trump minulý týden Kongresu nepotvrdil, zda Írán dodržuje podmínky jaderné dohody, kterou podepsal se šesti světovými mocnostmi v roce 2015 a Kongres tak má dva měsíce, aby rozhodl, zda USA proti Íránu opět zavedou sankce.

"Balistický program Íránu bude rozšířen a urychlen v reakci na nepřátelský postoj Trumpa k revolučním gardám," stojí v prohlášení íránských revolučních gard.

Zatím se na americké listině teroristů ocitají pouze některé osoby s vazbami na íránské revoluční gardy, ale nikoli tato vojenská organizace jako celek. Gardy působí mimo íránskou armádu, mají vlastní pozemní, vzdušné i námořní jednotky a jsou považovány za vlivnou strukturu íránské společnosti.

Washington Teherán kvůli jeho balistickému programu dlouhodobě kritizuje a zavedl proti němu sankční opatření. Spojené státy se obávají, že Írán vyvíjí střely, které mohou nést jaderné zbraně, což Írán odmítá. Bílý dům rovněž pohrozil, že íránské revoluční gardy označí za teroristickou organizaci.

Trump několikrát označil jadernou dohodu s Íránem za nejhorší dohodu, kterou USA podepsaly. Zda ji anuluje, nicméně zatím není jasné. Přestože se EU tento týden proti zrušení jaderné dohody s Íránem postavila, představitelé evropských států zároveň uvedli, že mají obavy z íránských balistických zbraní, které zvyšují napětí v regionu.

Témata:  Írán USA Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy