Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Bagdádu vydal zatykač na viceprezidenta Kurdistánu

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Soud v Bagdádu vydal zatykač na viceprezidenta autonomního Kurdistánu kvůli jeho údajným urážlivým výrokům na adresu irácké armády. Není ale pravděpodobné, že by Kosrat Rasúl skončil za mřížemi.

Pokud Rasúl neopustí autonomii, jeho zatčení je nepravděpodobné. Soud v Bagdádu totiž nedisponuje prostředky, jak své rozhodnutí v autonomii prosadit.

Mezi autonomním Kurdistánem a centrální vládou v Bagdádu panuje ostrý spor od 25. září, kdy se Kurdové vyslovili pro nezávislost.

Tento týden irácké síly vytlačily pešmergy (kurdské síly) z ropné provincie Kirkúk a dalších sporných regionů, které Kurdové kontrolovali od roku 2014, kdy využili chaosu, jenž nastal po expanzi Islámského státu.

Zatykač na Rasúla byl vydán poté, co viceprezident údajně označil irácké síly v Kirkúku za okupanty. Bagdádský soud na představitele kurdské autonomie vydal zatykač už minulý týden. Tehdy však šlo o tři organizátory referenda. Ani v těchto případech však obviněným, kteří žijí v autonomním Kurdistánu, zatčení bezprostředně nehrozilo.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.