Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálet amerického dronu prý zabil vůdce pákistánské frakce Tálibánu

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

islámábád - Na následky zranění utrpěného při náletu amerického dronu dnes zemřel Omar Khálid Khorásání, vůdce pákistánské odnože Tálibánu. Tou je extremistická organizace Džamáate Ahrár.

"Náš vůdce Omar Khálid Khorásání byl zraněn při jednom z náletů amerických bezpilotních letadel. Zranění bylo vážné a dnes mu podlehl," sdělil agentuře Reuters mluvčí extremistů.

Khorásání naplánoval některé z nejvražednějších bombových útoků, které se odehrály během posledního roku v Pákistánu. Naposledy se skupina přihlásila k červnovému výbuchu ve městě Kvéta v jihozápadní provincii Balúčistán, kde přišlo o život 14 lidí.

Organizace Džamáate Ahrár se v minulosti hlásila k teroristické organizaci Islámský stát. Loni se přiznala k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce v Láhauru ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob - řada z nich byli křesťané.

Témata:  Pákistán Tálibán Drony

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy