Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea rozesílá do světa dopisy s varováním před politikou USA, je prý ohavná a nebezpečná

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Sydney - KLDR zaslala několika státům varovný dopis, v němž jako "jaderná mocnost" upozorňuje na nebezpečnou politiku "ohavných a nebezpečných" Spojených států. Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová na tiskové konferenci v Sydney dopis označila za příklad bezprecedentní komunikace.

Dopis dnes přetiskl australský list Sydney Morning Herald a jeho přijetí potvrdilo australské ministerstvo zahraničí.

"Pokud si (prezident USA Donald) Trump myslí, že hrozbou jaderné války srazí jadernou mocnost KLDR na kolena, velmi se plete a chová se ignorantsky," stojí v dopisu, který režim totalitní země poslal kromě Austrálie i Indonésii a zřejmě také dalším státům. Trumpovy hrozby totálním zničením Severní Koreje mohou vést ke zničení celého světa, varuje dopis.

Severní Korea vyzývá "státy oddané nezávislosti, míru a spravedlnosti", aby byly ostražité vůči "ohavným a nebezpečným" krokům Trumpovy vlády.

Podle Bishopové to není obvyklá cesta, jakou KLDR rozesílá své globální vzkazy. "Kolektivní strategie maximálního diplomatického a hospodářského tlaku prostřednictvím sankcí funguje. Toto je severokorejská reakce," řekla australská ministryně.

Témata:  Severní Korea Austrálie USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.