Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a koalice zemí slaví. Dobyli už 45 procent území islamistů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Mezinárodní koalici zemí vedených Spojenými státy, která bojuje proti radikálnímu hnutí Islámský stát, se v Iráku podařilo dobýt 45 procent území, které dosud ovládali islamisté.

V noci na dnešek to ve Washingtonu oznámil mluvčí Pentagonu Peter Cook s tím, že v Sýrii bylo osvobozeno 16-20 procent území, které měli pod nadvládou islamisté.

Brent McGurk, zvláštní vyslanec amerického prezidenta Baracka Obamy pro boj s Islámským státem, nedávno uvedl, že militantní skupina "ztrácí". Boj s ní se prý vede i na diplomatické půdě.

Ztráta území ale není to jediné, co islamisty trápí. Utrpěli také finanční ztráty, výrazný výpadek pociťují díky poklesu příjmů z prodeje ropy a přišli o finanční rezervy v hotovosti.

McGurk ale varuje před uspěchanou radostí. Zdůraznil důležitost dokončení ozbrojeného konfliktu mezi armádou syrského prezidenta Bašára Asada a umírněnou syrskou opozicí tak, aby se mohli soustředit na boj proti islamistům.

Témata:  Islámský stát Pentagon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy