Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová zařízení pro uprchlíky? Austrálie vyčlení miliony dolarů na internační centrum v Papui-Nové Guinei

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Austrálie v následujících 12 měsících investuje až 250 milionů australských dolarů (přibližně 4,2 miliardy Kč) do nových zařízení pro 800 běženců a žadatelů o azyl v novém australském internačním centru v Papui-Nové Guinei.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k jejím břehům, posílá do táborů na ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za jejich provozování zemím platí. Canberra má 31. října jedno ze svých středisek uzavřít.

V roce 2016 nejvyšší soud v Papui-Nové Guinei rozhodl, že internační zařízení na ostrově Manus je ilegální, vládě ho nařídil uzavřít. Canberra doufala, že běžence v něm ubytované přijme místní společnost nebo Spojené státy. USA se k přijetí uprchlíků zavázaly loni na podzim za vlády Baracka Obamy, přijaly však zatím jen zhruba 50 z nich.

Představitelka australských pohraničních sil Mandy Newtonová dnes oznámila, že země poskytne finanční prostředky pro chod tří nových internačních zařízení. "Běžencům dáme peníze na nákup jídla a dalších osobních věcí, bezpečnost bude zajištěna ve třech ubikacích a zdravotnickou péči zajistí tranzitní centrum východní Lorengau (ostrov Manus)," uvedla Newtonová.

Podle jednoho z běženců z Íránu, který je na ostrově už čtyři roky, však většina z uprchlíků zařízení ze strachu opustit odmítá. "Uprchlíci se buď přesunou do (zařízení) Lorengau, kde riskují, že je napadnou rozhněvaní místní obyvatelé, nebo se jich ujmou vojenské jednotky, které už dříve ohrožovaly jejich bezpečnost," cituje ho agentura Reuters.

Témata:  Austrálie uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy