Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Christiarn Kern byl dosazen do funkce kancléře

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakousko má po nečekané rezignaci sociálního demokrata  Wernera Faymanna nového premiéra. Stal se jím dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern (50).

Kern ve funkci i v čele sociální demokracie nahradil Faymanna, který začátkem minulého týdne rezignoval mimo jiné kvůli nedávném debaklu sociální demokracie v prvním kole voleb hlavy státu.

Ve vládní politice označil Kern za priority zvládnutí migrační krize a oživení rakouské ekonomiky, které by mělo přinést snížení na tamní poměry vysoké nezaměstnanosti a přispět ke zvyšování reálných mezd.

Nový šéf kabinetu už oznámil trojici změn ve vládě, podle svých slov je odhodlán pokračovat v koalici s lidovci, styl vládnutí však prý bude jiný. Zároveň se distancoval od populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Sociální demokraté podle něj nechtějí spolupracovat se stranami, které poštvávají proti lidem a menšinám.

Právě kandidát FPÖ Norbert Hofer vyhrál první kolo prezidentských voleb, což vedlo k odchodu Faymanna, kterému mnozí vytýkali nevýraznost. V nedělním druhém kole hlasování se Hofer utká s kandidátem zelených Alexanderem Van der Bellenem, jehož dnes Kern otevřeně podpořil.

Témata:  Rakousko

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy