Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz nošení burek na veřejnosti? Kontroverzní téma řeší i za oceánem

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Québec se stal zatím posledním místem, kde bylo částečně zakázáno zahalování tváře, přičemž ti, kdo využívají jakékoliv veřejné služby, musí být odhalení, připomíná komentátor serveru The Independent Atif Rashid. Poukazuje, že podobná pravidla platí ve Francii, Belgii a Nizozemsku, ale zavedení zákazu zahalování v Kanadě pod premiérem Justinem Trudeauem se zdálo jako málo pravděpodobné.

Krutý vtip

Jde o omezení, které nepochybně postihne především muslimky, konstatuje Rashid. Dodává, že ve světle poslední skandálů se sexuálním obtěžováním se jeví jako málo pochopitelné, proč jsou úřady a politici tak posedlí ženským odíváním.

Komentátor odkazuje na tvrzení kanadského politika a právníka Jagmeeta Singha, podle něhož nový zákaz porušuje lidská práva a fakt, že premiér Trudeau diktuje lidem, co nesmí nosit, označil za „krutý vtip“.

„Každý by měl mít právo nosit, co si zvolí, burku nevyjímaje,“ deklaruje Rashid. Připomíná, že islám není jediným náboženstvím, které doporučuje ženám zahalovat se, tudíž tímto zákazem mohou být postiženy i ostatní konfese. Existuje mnoho druhů zahalování, ale filozofie zůstává v zásadě stejná, tvrdí komentátor. Vysvětluje, že jde o uměřené odívání a je na každé ženě, aby se rozhodla, co to pro ni znamená.

Rashid se obává, že podobně jako v případě francouzských úřadů, které loni přinutily ženy na plážích odhalovat se, i nařízení v Québecu má pouze poškodit, utlačovat a omezovat ženy, a to pod maskou svobody, bezpečnosti a transparentnosti. „Je to, že se nám nelíbí, nechápeme či odmítáme jiné víry, kultury a šaty, neznamená, že máme právo říkat lidem, co mají nosit,“ píše komentátor. Dodává, že ačkoliv považujeme dobu fašismu a netolerance za minulost, svoboda nikdy nebyla tak falešným a rozvláčným konceptem, jako je dnes.

Opatření v Québecu může vrazit klín mezi jednotlivé části společnosti a zničit toleranci a pochopení mezi jednotlivými náboženstvími a kulturami, varuje komentátor. Ani bezpečnost podle něj není omluvou, protože ženy se mohou odhalit za účelem identifikace u soudu či na letišti, jak je běžné třeba ve Velké Británii, a tudíž jde mnohem více o ideologické nařízení než o posilování bezpečnosti.

Předně jde o muže

„Uměřené odívání platí v islámu shodně pro muže i ženy,“ píše Rashid. Uvádí, že filozofie uměřenosti prostupuje lidským zevnějškem a projevuje se i v lidském smýšlení a jednání. Závoj je tak vnějším symbolem vnitřní uměřenosti a čistoty muslimských žen, které napodobují Marii, kterou jim dává korán explicitně za příklad, poukazuje komentátor.

Zatímco muslimky nové opatření omezuje ve volbě oblečení, jiné ženy jsou sexuálně obtěžovány muži, kteří ztratili veškerý smysl pro uměřenost a respekt a zároveň využívají ženské odívání jako výmluvu pro své neomluvitelné jednání, konstatuje Rashid. Odkazuje na poznámky vinící ženy z „přilákání“ pozornosti producenta Harveyho Weinsteina, které se objevily v uplynulém týdnu, přičemž sám nedokáže pochopit, proč je společnost tak posedlá tím, co ženy nosí a jaký vliv to může mít na muže.

Právě proto islám předně předepisuje mužům uměřenost a nabádá je, aby se vyvarovali prostopášným pohledům na opačné pohlaví, ctili ho a respektovali jeho prostor, tvrdí Rashid. Dodává, že teprve v další pasáži korán instruuje ženy, aby se oblékaly uměřeně a zahalovaly svou krásu.

„Začíná to však muži, kteří jsou hlavní příčinou problému, a zdá se, že dnes mají pocit, že mohou diktovat ženám, jak se mají oblékat a chovat,“ pokračuje komentátor. Přístup mužů k ženám se podle něj musí změnit, protože tím, jak s nimi dnes zacházejí, se muži pouze zahanbují.

Islám natolik oslavuje matku, že ráj leží u jejích nohou a služba matce je považována za jednu z největších ctí, vysvětluje Rashid. Závěrem pokládá otázku, zda lze alespoň respektovat důstojnost, samostatnost a svobodu všech žen s ohledem na jejich lůno, ze kterého jsme ostatně všichni vzešli.

Témata:  Kanada Islám muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy