Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastrašování, zneužívání, špatné platy. Británie vyšetřuje případy moderního otroctví

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britské úřady vyšetřují přes 300 případů moderního otroctví. Zaměstnavatelé například zneužívají lidi nadměrnými pracovními nároky, velmi nízkými platy, nevyhovujícími pracovními podmínkami, ale i zastrašováním.

Podle agentury Reuters se úřady zaměřují na drůbežářské závody, myčky, provozovny zpracovávající potraviny, hotely, restaurace s rychlým občerstvením a další podniky.

Vyšetřování vede speciální úřad pro boj proti zneužívání pracovních sil GLAA, který byl teprve v květnu vybaven speciálními policejními pravomocemi. Odhaduje se, že oběťmi systému moderního otroctví v Británii je nejméně 13.000 lidí. Panují ale zároveň obavy, že počty pracovně zneužívaných osob jsou mnohonásobně vyšší.

Pomáhat v boji proti pracovnímu zneužívání, jehož častou obětí jsou zranitelné osoby či cizinci, většinou bez řádného povolení k pobytu, by podle představ GLAA měli i všímaví občané, kteří by podezřelé případy měli nahlašovat. Podle nedávného průzkumu ale ponětí o existenci moderního otrokářství nemá 20 procent Britů a dvě třetiny si nejsou s to uvědomit, jak si takového případu vůbec všimnout. Jedním z vodítek je prý, když dotyčná postižená osoba bývá výrazně neupravená, je bez příslušného pracovního oblečení a jeví známky vystrašenosti.

Úřady řešily v posledních letech i případ gangu z České republiky, který zotročoval několik lidí - zprostředkovával jim práci, ale jejich odměny a doklady si nechával a používal proti nim i násilí.

Témata:  Velká Británie otroctví zaměstnanci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy