Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA po Trumpově zákazu opět přijímají uprchlíky

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Dnes po čtyřech měsících skončila platnost dekretu prezidenta Donalda Trumpa, který až na výjimky zakazoval přijímání uprchlíků z jakékoli země. USA tak opět začínají přijímat běžence, jejichž počet by však měl být nižší než v minulých letech.

Zákaz byl součástí Trumpova protiimigračního dekretu, jehož platnost po řadě žalob potvrdil na konci června nejvyšší soud. Prezidentův výnos zakázal na 120 dní přijímání veškerých žadatelů o azyl, což soud poopravil a vyňal z něj lidi, kteří mají blízké vazby v USA. Dnes jeho platnost vypršela, aniž jej nahradila nová pravidla.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti a ministerstvo zahraničí měly podle Trumpových představ během zmíněné čtyřměsíční doby vypracovat plán podrobnějšího prověřování uprchlíků.

Nejmenovaný činitel ministerstva zahraničí podle AP uvedl, že nová opatření budou zveřejněna velmi brzy. Podle předchozích vyjádření úřadů budou výrazně podrobnější prověrky dosavadních aktivit žadatelů či jejich sociálních vazeb.

Zatímco Barack Obama stanovil na fiskální rok končící letos v září limit 110.000 přijatých uprchlíků, Trump toto číslo snížil na 45.000, což má být i strop pro další rok.

Témata:  USA uprchlíci Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy