Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze Sýrie a Iráku se vrátilo do 33 zemí přes 5600 islamistů

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Nejméně 5600 stoupenců Islámského státu (IS) se vrátilo do svých domovských zemí, zatímco teroristická organizace přichází o další území v Iráku a v Sýrii.

S odkazem na zprávu newyorské neziskové organizace The Soufan Center o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Stoupenci IS, kteří se vrátili domů, podle zprávy pocházejí z celkem 33 zemí. Většina z nich po návratu míří rovnou za mříže, někteří ale mohou nadále představovat bezpečnostní riziko.

Islámský stát, který na území, jež v Sýrii a v Iráku kontroloval, v roce 2014 vyhlásil chalífát, letos přišel o své hlavní bašty v obou zemích; v červenci irácká armáda z rukou IS dobyla irácké město Mosul a minulý týden osvobodily arabsko-kurdské milice s podporou mezinárodní letecké koalice pod velením Spojených států syrské město Rakka.

Cesty stoupenců IS do Iráku a Sýrie zmítaných boji v zásadě ustaly v roce 2015, když začala teroristická organizace přicházet o velkou část území a mnoho států zpřísnilo kontroly cestujících, uvádí zpráva.

Dokumenty získané po dobytí Rakky a dalších bašt radikálů pomohly identifikovat asi 19.000 osob z celkem více než 40.000 lidí ze 110 zemí, kteří podle odhadů přišli do Sýrie a Iráku s cílem přidat se k džihádistům. Z dokumentů nicméně není jasné, co se s těmito lidmi stalo.

Témata:  Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.