Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčtí Kurdové jsou připraveni jednat s vládou v Bagdádu, zmrazí prý výsledky referenda

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl - Vláda Kurdistánu je připravena jednat o zmírnění krize s iráckým centrálním kabinetem. Jak na návrh zareaguje Bagdád, zatím není jasné. Kurdové operacemi irácké armády přišli o všechna významná ropná pole. V případě vyhlášení nezávislosti tak nemají prostředky, aby udrželi ekonomika na potřebné úrovni.

Kurdistán 25. září uspořádal referendum o nezávislosti. Vznik samostatného státu podpořilo 90 procent hlasujících. S tímto hlasováním ostře nesouhlasí centrální vláda v Bagdádu a řada sousedních států, které mají kurdské menšiny.

Centrální irácká vláda minulý týden vyslala do sporných oblastí na severu armádu, která převzala území, jež předtím kontrolovali Kurdové a jež leží mimo kurdské autonomní provincie. V rukou Bagdádu je tak nyní Kirkúk a velká ropná pole v jeho blízkosti. Premiér Hajdar Abádí nařídil armádě obsadit všechna sporná území a převzít kontrolu nad hraničními přechody do Turecka, které leží v kurdské autonomii.

"Boje nepřinesou vítězství nikomu a zemi zcela zničí. Vládě a mezinárodnímu společenství navrhujeme okamžité příměří, zmrazení výsledků referenda, zahájení rozhovorů s federální vládou na základě ústavy," stojí v prohlášení vlády iráckého Kurdistánu. Text žádá okamžité ukončení bojů - při přebírání Kirkúku přišlo o život 30 lidí, mezi nimiž byli jak kurdští milicionáři, tak iráčtí vojáci a jejich spojenci.

Zvláštní zmocněnec generálního tajemníka OSN pro Irák Jan Kubiš vydal prohlášení, v němž napsal, že "přes napětí vytvořené v nedávné době věří, že Irák tuto krizi překoná".

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy