reklama

Podle Corkera má šéf Bílého domu "potíže s pravdou", Flake v souvislosti s prezidentem hovořil o "do očí bijící lhostejnosti k pravdě a slušnosti".

V Arizoně a Tennessee, kde byli senátoři zvoleni, má prezident většinovou voličskou podporu. Jeho kritikou by své šance na znovuzvolení poškodili. Ostatní republikánští poslanci a senátoři z tohoto důvodu většinou mlčí.

Flake dnes v televizi MSNBC zopakoval, že Trump "svým nehorázným stylem politiku degraduje". V této situaci prý není možné mlčet. Připomněl osud kontroverzního senátora Josepha McCarthyho z počátku 50. let, jehož hysterická podezíravost z komunistické infiltrace nakonec celý Senát obrátila proti němu. "Existuje bod zvratu, jehož jsme právě dosáhli," řekl Flake.

Americká média dnes úterní projev Jeffa Flakea označují za vášnivý a klíčový. "Dokáže tradiční Republikánská strana přežít prezidentský mandát Donalda Trumpa?" otázala se v analýze agentura AP. Předpovídá, že Flakeova rozhodnutí vzdát se kandidatury do Kongresu budou následovat i někteří republikánští poslanci Sněmovny reprezentantů.

Trump se zbavuje nepřátel a mění stranu podle svého, nadepsal dnes svůj komentář server Politico. Šéf Bílého domu podle něj sice odchodem Corkera a Flakea ze Senátu zaznamenal krátkodobé vítězství, cena, kterou republikáni zaplatí, ale může být vysoká.