Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kern varoval před nesnášenlivostí a antisemitismem

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Dosluhující kancléř Christian Kern (SPÖ) dnes u příležitosti rakouského státního svátku varoval před nesnášenlivostí a antisemitismem. V nedávných parlamentních volbách zvítězili lidovci (ÖVP), kteří vyjednávají o koalici s pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

FPÖ skončila třetí, těsně za sociálními demokraty. Lidovci i Svobodní přitom v předvolební kampani slibovali tvrdší politiku vůči ilegálním imigrantům a omezení sociálních dávek přistěhovalcům.

V Rakousku není místo pro "nesnášenlivost a antisemitismus", řekl mimo jiné Kern, jehož sociálnědemokratická strana odejde do opozice. Také varoval před protievropskými tendencemi. Brexit a separatisté ve Španělsku podle něj ukazují, že evropský projekt není samozřejmost. "Štěpení nemůže být nikdy řešením," prohlásil Kern.

Rakousko si dnes připomíná 26. říjen 1955, kdy oficiálně získalo neutralitu a plnou suverenitu. Do 25. října tehdy museli zemi opustit všichni vojáci vítězných mocností z 2. světové války.

Témata:  Rakousko antisemitismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy