Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co způsobilo pád rentgenu, který zabil pacientku? Chyba servisu to nebyla, tvrdí firma

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Firma Foma Medical odmítla, že by za pádem části rentgenu na pacientku v ústecké Masarykově nemocnici byla chyba servisu zařízení. Podle vedení společnosti rentgen prošel pravidelnou bezpečnostní kontrolou v červnu a žádnou závadu neodhalil. Další byla naplánovaná na prosinec.

Při pádu přístroje byla zraněna osmdesátiletá pacientka, která nakonec zemřela. Stalo se 12. října při standardním vyšetření. Případem se zabývá policie pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

„Společnost FOMA MEDICAL vylučuje, že by nežádoucí příhoda byla způsobena chybou servisu. Po nehodě byl zastaven provoz druhého rentgenu z rozhodnutí nemocnice. Společnost bezprostředně po nežádoucí události nabídla nemocnici spolupráci," stojí v prohlášení vedení společnosti.

Společnost uvedla, že den po nehodě se na místo dostavili zástupci vedení Foma Medical a zástupci vedení i techniků výrobce zařízení. „K zařízení nebyl nikdo z přítomných vpuštěn. Místo nehody bylo do doby vydání této tiskové zprávy zapečetěné z důvodu vyšetřování. Z toho důvodu nám není známa příčina události, zda byla zaviněna vadou přístroje či nikoli," uvádí společnost.

Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou odstavené, protože vedení nemocnice v přístroje ztratila důvěru. V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, tyto přístroje nejsou. Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce.

Témata:  Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy