Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická smrt na rentgenu: Na vině je zřejmě technická závada, nemocnice přístroje odstavila

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ústí nad Labem - Při rentgenovém vyšetření v ústecké Masarykově nemocnici zemřela ve čtvrtek 80letá pacientka. Za neštěstím zřejmě stojí technická závada. Oba přístroje, které nemocnice měla, jsou odstavené. Případ vyšetřuje policie.

Na ženu spadl při vyšetření rentgenový zářič. Navzdory okamžité pomoci lékařů zemřela. "Nemáme důvěru k tomu přístroji. Za sebe říkám, že už tam nikdy nikoho vyšetřovat nebudeme," řekl ČTK ředitel nemocnice Josef Liehne.

V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, podle něj tyto přístroje nejsou. Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel letos 21. června, byl bez závad.

Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce. "Je to pro nás neštěstí, ale není zaviněno Masarykovou nemocnicí. Je to vina výrobce, kde byla zřejmě nějaká skrytá vada," řekl ČTK náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Nemocnice jednoznačně vyloučila, že by šlo o chybu personálu.

"Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Dnes v dopoledních hodinách proběhla soudní pitva, jejímž výsledkem je, že osmdesátiletá seniorka zemřela na následky zranění, která odpovídají pádu části rentgenového zařízení na její tělo," sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Masarykova nemocnice, která je největší v Ústeckém kraji, má v tuto chvíli k dispozici jen tři rentgenové přístroje. "První pracovní den ukázal, že kapacita náhradních tří přístrojů, které máme, nestačí. Budeme muset posílat pacienty do ústecké polikliniky, případně nám vypomohou okolní nemocnice," dodal Liehne.

Témata:  Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem úmrtí zdravotnictví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy