Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Portugalsku řeší rozsudek odkazující na bibli. Legitimizuje násilí na ženách, varují kritici

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Lisabon – Portugalský nejvyšší správní soud se dnes rozhodl zabývat případem nedávného mírného soudního rozsudku, který odkazuje na bibli. Podle kritiků verdikt přehlíží, že se podvedený muž dopustil těžkého ublížení na zdraví své nevěrné manželky. 

Podle agentury AFP soud reagoval na ostré protesty v zemi. Původně přitom tvrdil, že je potřeba respektovat nezávislost soudů.

Kontroverze vyvolal nedávný rozsudek z druhého největšího města Porto, ve kterém muž, jenž za nevěru napadl manželku tyčí s hřebíky a způsobil jí těžká zranění. Za své činy dostal jen patnáctiměsíční podmínečný trest vězení a pokutu 1750 eur (téměř 45.000 Kč).

Soud své rozhodnutí hájil kromě odkazu na bibli i zákonem z 19. století. V odvolacím procesu žalující strana požadavek na vyšší trest prohrála.

Rozsudek jako nepřiměřeně nízký hodnotila i prokuratura, která žádala tři a půl roku vězení. Ostře se proti rozsudku postavily i skupiny hájící práva žen, podle kterých soud legitimizuje násilí na ženách a obviňuje oběť.

Témata:  Portugalsko soudy domácí násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy