Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres USA se proti vývozu vrtulníků Yankee nepostavil, Česká armáda si je může koupit

UH-1 Huey U.S. Marines
UH-1 Huey U.S. Marines
Foto: marines.com **www.marines.com**

Praha - Americká vláda může do konce měsíce podat české armádě nabídku na koupi 12 víceúčelových vrtulníků UH-1Y od firmy Bell. Kongres měl čas vyjádřit se k tendru do dnešních 06:00 středoevropského letního času, námitky nevznesl.

Podle tiskového prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci (DSCA) je hodnota zakázky odhadována na 575 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Podle informací ČTK by ale konečná částka, za kterou vláda USA stroje k odkupu nabídne, mohla být nižší. Vyšší částka podle člověka obeznámeného s detaily procesu byla zvolena kvůli tomu, aby Kongres prodej nemusel znovu posuzovat, pokud by se při domlouvání tendru cena změnila.

UH-1Y známé též jako Yankee jsou dvoumotorové stroje, které americká armáda používá od roku 2008, má jich zhruba stovku. DSCA v tiskové zprávě uvádí, že USA by chtěly do Česka v rámci tendru spolu s helikoptérami dodat jeden náhradní motor, a navigační systémy EGI společnosti Honeywell včetně jednoho náhradního. Stroje by měly být vybaveny kulomety M240. Součástí americké nabídky je i další vybavení včetně různých senzorů.

Česko bude vybírat mezi stroji UH-1Y a AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. "Společnost Leonardo je pevně přesvědčena, že nabídka založená na modelu AW139M přináší jedinečnou kombinaci pokročilé technologie a designu nové generace světově nejprodávanějšího stroje ve své kategorii, který po celém světě často nahrazuje právě vrtulníky UH-1," uvedla společnost v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Společnost uvádí, že její nabídka zahrnuje mimo jiné komplexní odmrazovací systém a požadovanou výzbroj se systémem efektivního navádění letadel. Podle firmy je její nabídka "za významně výhodnější cenu".

České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun.

Témata:  UH-1 Huey Armáda České Republiky USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.