Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA tají lékařské záznamy z akustických útoků na diplomaty

Kuba
Kuba
Foto: INT

Washington - Nejméně 24 diplomatických pracovníků Spojených států má po návštěvě Kuby zdravotní problémy, které mohlo způsobit akustické zařízení. Havana však zatím nikoho v souvislosti se záhadnými incidenty nevyšetřuje.

"Nebylo možné zjistit potenciální pachatele ani osoby s odpovídající motivací, úmyslem nebo prostředky k provedení takové akce," uvedla kubánská státní televize ve čtvrtek.

Donald Trump připsal odpovědnost za incidenty Kubě. Ta si stěžuje, že prý nezískala přístup k postiženým Američanům ani k příslušným lékařským záznamům. 

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí před týdnem oznámila, že USA evidují další diplomatické pracovníky, kteří se stali oběťmi nevyjasněných útoků během svého pobytu na Kubě. Podle ní má zdravotní následky nejméně 24 lidí. To znamená, že zasažena již byla téměř polovina osob působících na ambasádě v Havaně, napsala agentura AP.

Diplomaté trpěli poškozením či ztrátou sluchu, bolestmi hlavy, závratěmi a poruchy spánku. Americká média spekulovala o tom, že příčinou jsou cílené útoky akustickým zařízením. Zdravotní potíže podobného charakteru ohlásilo i několik kanadských diplomatů.

USA v reakci na útoky na počátku října vyhostily 15 kubánských diplomatů z velvyslanectví ve Washingtonu a omezily počet svých diplomatů na ostrově. Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez označil rozhodnutí o vyhoštění za nespravedlivé a nepřijatelné.

Témata:  Kuba USA diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy