Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé VIDEO: Bílí farmáři natlačili černošského mladíka do rakve a chtěli ho upálit

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg - Dvojice bílých farmářů dostala u jihoafrického soudu přísné tresty za napadení, únos a pokus o vraždu černošského mladíka. Theo Jackson si má odsedět 14 a Willem Oosthuizen 11 let, rozhodl soud ve městě Middelburg.

Video zveřejněné na sociálních sítích zachycuje dvojici, jak násilně tlačí do rakve černocha Victora Mlotshwu. Zároveň mu vyhrožuje, že k němu hodí hada a rakev zapálí.

Farmáři již dříve prohlásili, že se cítí nevinní. Tvrdí, že Mlotshwu nachytali na svém pozemku při pokusu o vloupání. Prý se jej snažili jen zastrašit a nevěřili, že by jejich čin mohl mít vážné následky.

Mlotshwa však říká, že jej incident traumatizoval. "Přes jejich farmu vede pěšinka do obce, kde bydlím. Používá ji tady spousta lidí. Snažil jsem se jim vysvětlit, proč tam jsem, ale oni mě jen dál mlátili. Prosil jsem je o slitování, ale oni neposlouchali," popsal osudný den.

Ostře sledovaný proces vyvolal vášně v zemi, kde i po pádu apartheidu v roce 1994 přetrvávají problémy s rasovým rozdělením.

Témata:  Jihoafrická republika černoši rasismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy